Sposób przygotowania

Śliwki umyłam i poprzekrawałam na połówki usuwając pestki. Ser zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam do niego miękkie masło, cukier puder i waniliowy, mąkę i sól - wyrobiłam elastyczne ciasto - powinno mieć konsystencję bardzo miękkiej plasteliny i lekko się lepić. Zawinęłam je w folię i schowałam do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 5 części, każdą rozwałkowałam na posypanym mąką blacie i dużą filiżanką wycięłam koła - resztki zagniotłam ponownie i znów rozwałkowałam. Każdy krążek nacięłam kilkakrotnie wokół brzegu na głębokość ok. 2 cm. Róg każdego nacięcia - robiąc to w jednym kierunku - zagięłam i przycisnęłam do nacięcia obok. W środek każdego ciastka wcisnęłam połówkę śliwki, brzuszkiem do góry, przecięcie maczając w cukrze zmieszanym z cynamonem. Ciasteczka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C aż \"płatki\" były rumiane. Przestudzone oprószyłam cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    śliczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    jakie apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    jakei pomysłowe!
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajnie wygląda
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Śliczne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    piękne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    jakie śliczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !