Sposób przygotowania

Naszykowałam formę 25x35 cm, wysmarowałam ją cienko masłem i wysypałam tartą bułką.
Śliwki opłukałam a po osączeniu poprzecinałam wzdłuż na pół i usunęłam pestki.
Mąkę przesiałam z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej. Następnie dodałam aromat i stopniowo dosypywałam mąkę. Na koniec dolałam wodę mineralną i wymieszałam ciasto. Podzieliłam je na 2 m/w równe części - do jednej dosypałam przesiane kakao a do drugiej taką samą ilość mąki - obie części dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Ciasto wylewałam na blaszkę przy pomocy chochelki - na zmianę, raz jasne raz ciemne i w trzy miejsca formy - nie musi być równo bo ciasto samo się rozpłynie. Gdy obie masy były już w formie na wierzchu ułożyłam, jedna przy drugiej, śliwki - brzuszkami do dołu. Wstawiłam ciasto do gorącego piekarnika i piekłam ok. 1 godz. w temp. 180 st. C a przed wyjęciem dla pewności sprawdziłam patyczkiem czy jest już opieczone. Gdy nieco ostygło polałam lukrem utartym z kilku łyżek cukru pudru rozmieszanego z sokiem z jednej cytryny i 2 łyżkami syropu malinowego.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ależ ładna!
  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ze śliwkami zebry nie jadłam... A Twoja wygląda znakomicie:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    owoce nadały ciastu więcej wilgotności i ciekawego smaku, polecam!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pychota!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !