Sposób przygotowania

Udka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przygotowałam marynatę z ok. 5 łyżek sosu sojowego + 3 łyżki sosu chili + 4 łyżki oleju i tą mieszanką posmarowałam udka. Włożyłam je do foliowego woreczka i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po południu wyjęłam, oprószyłam niewielką ilością tymianku i ułożyłam w brytfance. Piekłam ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Kiedy kurczak był upieczony zostawiłam go w wyłączonym piekarniku przykrywając folią aluminiową żeby nie wysychał a ja zajęłam się dodatkami. Makaron wrzuciłam do wrzącej wody na 3 min.. po czym dokładnie odcedziłam - przeczytajcie dokładnie instrukcję przygotowania Waszego makaronu ryżowego z opakowania bo różne rodzaje potrzebują innej ilości czasu aby zmięknąć!!! Marchewkę obrałam i pokroiłam w paseczki. Dymki pokroiłam w ukośne plasterki, chili (bez nasion) posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Podsmażyłam na nim chili, marchewkę i dymkę - wystarczyło 2-3 min.. Dodałam makaron i całość skropiłam sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Wymieszałam dokładnie, wyłożyłam porcje na talerze i posypałam szczypiorkiem - do każdej porcji dokładając rumiane udko.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    apetyczne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    wygląda apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pysznie wygląda
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Joanna23

    apetycznie wygląda
  • 1
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    musi być smaczny ten kurczak i tak ładnie podany :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dziękuję, Elu, staram się a smakował rzeczywiście świetnie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !