Sposób przygotowania

Szmaciak gałęzisty (siedzuń sosnowy - Sparassis crispa) jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym, ale w Polsce podlega ochronie!!! Można go zbierać i spożywać w Niemczech i na Słowacji.

Karkówkę wybrałam chudą a kotlety były dość grube. Lekko je rozbiłam tłuczkiem - nie tyle żeby rozpłaszczyć co raczej zmiękczyć mięso. Oprószyłam je solidnie pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i i sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie dokładnie opłukałam i oczyściłam grzyba - trzeba to zrobić starannie bo z zakamarkach owocnika zawsze jest dużo resztek ściółki. Podzieliłam grzyba na mniejsze kawałki.
Cebulę obrałam i posiekałam, czosnek także. Marchewkę oskrobałam i pokroiłam w talarki.
Kotlety oprószyłam mąką, strzepnęłam nadmiar i obsmażyłam je na gorącej patelni z 2-ma łyżkami masła klarowanego. Gdy się zrumieniły przełożyłam je na talerz a na patelnię dodałam jeszcze łyżkę masła i zeszkliłam cebulę z czosnkiem. Włożyłam mięso z powrotem, dodałam kawałek papryczki chili (nie posiekany żeby później łatwo go znaleźć i wyjąć),podlałam całość ok. 1 szkl. wody i dusiłam aż mięso było miękkie. Wtedy na wierzchu ułożyłam marchewkę i kawałki szmaciaka i dusiłam razem jeszcze ok. 15 min.. Mięso podałam obkładając je kawałkami grzyba i polewając sosem, z ryżem i duszoną cukinią.
Jeśli sos będzie za mało słony można go doprawić solą, ale mnie wystarczył sos sojowy.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    bernika

    Szkoda ze moge dac tylko 1 punkt bo dąłabym 10!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    dagmara11

    szmaciak:)) ja poleciłam flaczki ze szmaciaka. W moich stronach nazywają go chorosz! szkoda że pod ochroną:(
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    nazwa jest super
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    mnie nazwa odstrasza
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Gosia, nie rozumiem jak nazwa może odstraszać...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    musi byc smaczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    uwielbiam te grzyby, u mnie mówi się na nie baraniaki
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ten grzyb jest pod ochroną od 1990roku miłe Panie
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    owszem, ale w Polsce - na Słowacji i w Niemczech można go sobie zbierać, drogi Anonimie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !