Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z szynką w sosie pomidorowo - pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 4 sztuki
szynka wędzona 4 plasterki
pieczarki 5 sztuk
bulion 100 ml
tarty chrzan do smaku
przecier pomidorowy 2 łyżeczki
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z szynką w sosie pomidorowo - pieczarkowym

Schab myjemy i rozbijamy na cienkie plastry. Każdy plaster schabu smarujemy dokładnie tartym chrzanem (nie za dużo), oprószamy pieprzem i solą po czym odstawiamy na jakiś czas, aby przeszedł smakiem chrzanu.
Następnie na każdym plastrze schabu układamy plasterek wędzonej szynki (w droższej wersji przepisu proponuję użyć szynki parmeńskiej lub podobnej), po czym zwijamy w zgrabne roladki. Roladki możemy zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem w czasie duszenia.
Pieczarki myjemy i kroimy w dość duże kawałki (najlepiej same kapelusze). W rondelku lub wysokiej patelni rozgrzewamy masło i rzucamy na nie najpierw pieczarki, a następnie, gdy już się trochę podsmażą, obsmażamy roladki z każdej strony.
Gdy nam się wszystko ładnie przyrumieni, zalewamy zawartość rondelka bulionem i wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem co jakiś czas obracając roladki i dolewając wody.
Roladki dusimy do miękkości, czyli ok. godziny. Po tym czasie zdejmujemy z garnka pokrywkę i odparowujemy wodę, aby sos zgęstniał. Po odparowaniu wody i otrzymaniu odpowiedniej gęstości sosu, dopiero możemy go ewentualnie doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak