Sposób przygotowania

Schab myjemy i rozbijamy na cienkie plastry. Każdy plaster schabu smarujemy dokładnie tartym chrzanem (nie za dużo), oprószamy pieprzem i solą po czym odstawiamy na jakiś czas, aby przeszedł smakiem chrzanu.
Następnie na każdym plastrze schabu układamy plasterek wędzonej szynki (w droższej wersji przepisu proponuję użyć szynki parmeńskiej lub podobnej), po czym zwijamy w zgrabne roladki. Roladki możemy zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem w czasie duszenia.
Pieczarki myjemy i kroimy w dość duże kawałki (najlepiej same kapelusze). W rondelku lub wysokiej patelni rozgrzewamy masło i rzucamy na nie najpierw pieczarki, a następnie, gdy już się trochę podsmażą, obsmażamy roladki z każdej strony.
Gdy nam się wszystko ładnie przyrumieni, zalewamy zawartość rondelka bulionem i wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem co jakiś czas obracając roladki i dolewając wody.
Roladki dusimy do miękkości, czyli ok. godziny. Po tym czasie zdejmujemy z garnka pokrywkę i odparowujemy wodę, aby sos zgęstniał. Po odparowaniu wody i otrzymaniu odpowiedniej gęstości sosu, dopiero możemy go ewentualnie doprawić do smaku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !