Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney żurawinowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak zrobić domowe chutney z żurawiny i do czego wykorzystać? Przeczytaj ten przepis a znajdziesz odpowiedzi na te pytania. 

Składniki:

1 opakowanie świeżej żurawiny 200 gramów
rodzynki 4 łyżki
imbir 1 łyżka
cukier brązowy 4 łyżki
kilka łyżek octu winnego 3-4
chili 1 szczypta
Cynamon cały Prymat
sok z cytryny 1 łyżka
skórka cytrynowa z 1 sztuki
ananas 2 plastry
Goździki całe Prymat 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney żurawinowy

Chutney z żurawiny to pyszny sos, który po przygotowaniu możecie wykorzystać na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych (np. burgerów) oraz jako sos do serów. 

Jeśli chcecie, aby Wasze chutney zachowało świeżość na dłużej, jeszcze ciepłe  przełóżcie do słoików i szczelnie zamknijcie. Następnie pasteryzujcie wg Waszego ulubionego sposobu. 

Składniki podałam orientacyjne, bo w czasie smażenia dodaje się octu, wody i cukru, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak chutney.

Imbir obierzcie i pokrójcie. Skórkę z cytryny zetrzyjcie na tarce. Wyciśnijcie też z niej sok.

Wszystkie składniki przełóżcie na patelnię lub do rondla (nie może być metalowy ani aluminiowy).

Gotujcie całość aż powstanie gęste chutney, przypominające wyglądem nieco marmoladę. Jeśli składniki zaczną się przypalać podlejcie niewielką ilością wody. 

Chutney z żurawiny to jeden z bardziej popularnych przetworów jakie przygotowuje się jako zapas na zimę. Ten gęsty, intensywny w kolorze sos odmieni smak niejednej potrawy, nadając jej wyrazistości. 

Wypróbujcie także chutney brzoskwiniowo-gruszkowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak