Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jesienna zapiekanka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łazanek 250g
kapusty 400g
cebule 2
szynki gotowanej 200g
jabłka 3
śliwek bez pestek 8
łyżki masła 3
sól
pieprz
cząber
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: jesienna zapiekanka

Łazanki należy ugotować wg przepisu. Białą kapustę, po usunięciu wierzchnich uszkodzonych liści, poszatkuj, obgotuj w osolonej wodzie. Szynkę należy pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, dodać szynkę, opruszyć wszystko szczyptą cząbru i majeranku, smażyć chwilę, aby nie przypalić cebuli. Jabłko przekroić na pół. Pozostałe dwa pokrój w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę łazanek i kapusty, szynkę z cebulą, pozostałą kapuste i łazanki, jabłka oraz śliwki. Każdą warstwę posypujemy cząbrem, majerankiem oraz pieprzem. Połówki jabłek kroimy w plastry i kładziemy na zapiekankę. Zapiekamy 20min w tem. 180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 29.10.2010 09:02
znakomite!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak