Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem grzybowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 6
mąki pszennej ok 2 szkl
jajko 2
soli 0,5 łyżeczki
olej 1,5 łyżki
grzybów leśnych 1/4 kg
cebula 1
śmietana 18 proc 1 szkl
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka: (przepis z mojej księgi)
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Tak przygotowana masę studzimy.
2. Po wystudzeniu do masy dodajemy 2 jajka, i mąkę pszenne. Ilość może nieco różnić się od podanej przeze mnie w składnikach, w zależności od wielkości ziemniaków. W każdym razie masa ziemniaczana powinna być dość pulchna, ale nie może przyklejać sie do rąk.
3. Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałeczek i kroimy ukośnie (\\). kopytka powinny mieć długosć ok 2 cm.
4. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie (od momentu wypłynięcia jeszcze ok 3 min) z dodatkiem oleju. Zapobiegnie do sklejaniu sie.
Sos:
Grzyby oczyszczamy, obieramy i kroimy. Następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok 15 minut. Cebulę kroimy w półkrążki i rumienimy na patelni. Dodajemy grzyby i wszystko chwilę smażymy. Na koniec dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 27.10.2012 09:54
mmm uwielbiam kopytka z takim sosem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak