Sposób przygotowania

Sos holenderski: w małym garnku zagotowujemy wino z łyżką octu, soku z cytryny oraz szczyptą soli i białego pieprzu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego/lekko letniego płynu dodajemy 3 roztrzepane żółtka i łyżkę zimnego bulionu warzywnego/wody. Dokładnie mieszamy. Garnek z sosem wstawiamy do większego z gorącą wodą i gotujemy
w „kąpieli wodnej” na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy kawałek po kawałku lub wlewamy rozpuszczone masło. Kiedy sos uzyska gładką, jednolitą, gęstą konsystencję próbujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku.

Bułki kroimy na pół. Na każdej kromce kładziemy ser żółty i po pół plastra szynki. Wstawiamy do piekarnika, żeby ser się rozpuścił.

Jajka smażymy jak sadzone. Na każdej części bułki kładziemy po jajku i polewamy sosem holenderskim. Podajemy na ciepło. Jemy nożem i widelcem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    z checia bym tego sprobowala
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    pyszne;D
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    na takie śniadanie to aż się chce wstać;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgosia6

    wygląda apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Jeszcze nigdy nie jadłam jajka sadzonego na pieczywie w postaci kanapki:) muszę spróbować :)
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    bardzo smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    mmmmmmmmmmmmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    smacznie wygląda ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    ale śniadanko, smacznie i zdrowo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !