Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra z kawą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
jaja 5 szt
cukier 1,5 szkl
olej 250 ml
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
lub mąka 3 łyżki
wiórki kokosowe dekoracja
polewa czekoladowa dekoracja
oranżada 250 biała
orzechy laskowe 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 1,5 - 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra z kawą

Całe jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę.
Następnie ciągle miksując zmniejszyć obroty i dodawać na przemian 2 łyżki gazowanego napoju i 2 łyżki oleju.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, aby ją lepiej spulchnić- napowietrzyć przesiewamy ją przez sitko - nawet 2 - 3 razy i wsypujemy do masy cukrowo-jajecznej zmieszanej z olejem i gazowanym napojem. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (w dwóch naczyniach).
Do jednej części wsypujemy kawę, a do drugiej mielone orzechy lub (jeśli nie mamy orzechów lub nie chcemy orzechów ) dodajemy 2 łyżki mąki.
Nakładamy ciasto do foremki - po 2 łyżki - najpierw 2 łyżki białego ciasta, na nie w środek nakładamy 2 łyżki kawowe ciasto i tak do wyczerpania ciasta, pamiętając, by ciasto nakładać ciągle na środek formy.
Pieczemy 50 - 60 min. w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wyjęciu z foremki dekorujemy wg uznania, jeśli to ma być zebra wielkanocna to ozdabiamy ją motywem wielkanocnym.
Ci, którzy mają sporą inwencję twórczą lub posiadają kolorowe lukry nie sprawi trudności udekorowanie ciasta na kolorowo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 08.01.2012 18:38
smaczna
Krzysztof42 09.03.2011 16:22
zebra jak żywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak