Sposób przygotowania

* Przepis na gomasio znajdziecie na tej stronce w księdze Pacpaw`a. Gorąco polecam!

Szynkę opiec na suchej patelni z obu stron, po czym wystudzić i drobno pokroić. Wymieszać razem z bułką tartą i gomasio - najlepiej w głębokim talerzu. Na drugim - tym razem płaskim talerzu - roztrzepać porządnie jajka, doprawiając je delikatnie pieprzem. Na trzeci talerz, obojętnie jaki... przesiać mąkę - w zasadzie w bliżej nieokreślonej ilości, ale zależeć to będzie od wielkości filetów.
Mięso umyć, osuszyć i odkroić zbędne fragmenty typu kostki czy tłuszcz. Pokroić na paski, po czym obtoczyć w mące, następnie jajku i na końcu bułce tartej z dodatkami. Dobrze docisnąć panierkę.
Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Smażyć paseczki mięsa ze wszystkich stron na rumiano - taką ilość smażę na mojej patelni na dwie tury, przy czym myję patelnię po pierwszej. Gotowe nuggetsy przełożyć na półmisek lub talerze i od razu podawać. Najlepiej sosami ulubionymi i z mnóstwem zielonej sałaty. Ja podałam z ostrym ketchupem, bo na zrobienie ulubionego sosu czosnkowego zabrakło mi czasu...

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bernika

    smaczniutkie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    z chęcią bym je zjadł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    Bardzo ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zawsze się obawiałem gomasio poddawać kolejnej obróbce termicznej, aby uniknąć spalenia (takie niemiłe wspomnienia z pierwszego robienia gomasio). Jednak widzę, że moje obawy są nieuzasadnione. Nugetsy przybrały piękny złoty kolor, a sezam pozostał blady.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Kolejny świetny przepis:) Chętnie wypróbuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    apetycznie wyglądają !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię gomasio
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    bardzo apetyczne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ulaaa

    zaciekawiła mnie nazwa i weszłam, brzmi pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Brzmi interesująco :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    nie wiem co to gomasio ale itak bym chętnie zjadła
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Gomasio to taka mieszanka sezamu i soli morskiej. Znajdziesz ją u Pacpaw`a w księdze, możesz wpisać do wyszukiwarki tutaj, albo po prostu wkleić sobie ten link do ogólnej: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/55147/gomasio-sol-sezamowa.html Jest proste i pyszne. Robię je stale i jakoś mi nie przechodzi.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !