Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nuggetsy z gomasio

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

z kurczaka 4 średnie filety
mąka
jajko 2
pieprz Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 16 łyżek
gomasio 4 łyżki
surowej szynki Szwarcwaldzkiej 4 plastry
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Nuggetsy z gomasio

* Przepis na gomasio znajdziecie na tej stronce w księdze Pacpaw`a. Gorąco polecam!

Szynkę opiec na suchej patelni z obu stron, po czym wystudzić i drobno pokroić. Wymieszać razem z bułką tartą i gomasio - najlepiej w głębokim talerzu. Na drugim - tym razem płaskim talerzu - roztrzepać porządnie jajka, doprawiając je delikatnie pieprzem. Na trzeci talerz, obojętnie jaki... przesiać mąkę - w zasadzie w bliżej nieokreślonej ilości, ale zależeć to będzie od wielkości filetów.
Mięso umyć, osuszyć i odkroić zbędne fragmenty typu kostki czy tłuszcz. Pokroić na paski, po czym obtoczyć w mące, następnie jajku i na końcu bułce tartej z dodatkami. Dobrze docisnąć panierkę.
Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Smażyć paseczki mięsa ze wszystkich stron na rumiano - taką ilość smażę na mojej patelni na dwie tury, przy czym myję patelnię po pierwszej. Gotowe nuggetsy przełożyć na półmisek lub talerze i od razu podawać. Najlepiej sosami ulubionymi i z mnóstwem zielonej sałaty. Ja podałam z ostrym ketchupem, bo na zrobienie ulubionego sosu czosnkowego zabrakło mi czasu...

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 14.07.2012 09:20
Gomasio to taka mieszanka sezamu i soli morskiej. Znajdziesz ją u Pacpaw`a w księdze, możesz wpisać do wyszukiwarki tutaj, albo po prostu wkleić sobie ten link do ogólnej: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/55147/gomasio-sol-sezamowa.html Jest proste i pyszne. Robię je stale i jakoś mi nie przechodzi.
Juleczka20 14.07.2012 08:04
nie wiem co to gomasio ale itak bym chętnie zjadła
bami 30.09.2011 12:04
Brzmi interesująco :)
ulaaa 31.08.2011 19:44
zaciekawiła mnie nazwa i weszłam, brzmi pysznie
Koper 06.03.2011 09:50
bardzo apetyczne :)
Beata73 20.01.2011 15:24
rewelacja
Joanna108
Joanna108 20.12.2010 15:58
lubię gomasio
ElizaT 11.12.2010 02:30
apetycznie wyglądają !
Faustyna 13.11.2010 15:49
Kolejny świetny przepis:) Chętnie wypróbuję :)
pacpaw 12.11.2010 01:16
zawsze się obawiałem gomasio poddawać kolejnej obróbce termicznej, aby uniknąć spalenia (takie niemiłe wspomnienia z pierwszego robienia gomasio). Jednak widzę, że moje obawy są nieuzasadnione. Nugetsy przybrały piękny złoty kolor, a sezam pozostał blady.
MAR3STA 03.11.2010 19:26
Bardzo ciekawy przepis
krzyniu1984 28.10.2010 08:55
z chęcią bym je zjadł :)
bernika 25.10.2010 19:56
smaczniutkie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak