Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z kiszoną kapustą i sosem musztardowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1kg
cebula 2 szt
boczek 75g
rosół z kurczaka 600ml
śmietana 150ml
Musztarda francuska Prymat łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
kminek łyzeczka
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z kiszoną kapustą i sosem musztardowym

Piekarnik nagrzewamy do 200st. Patelnie rozgrzewamy mocno i wkładayu mięso najpierw skora na dół i obsmażamy, potem kazdą ze stron. Przkładamy na blache do pieczenia, obsypujemy sola i pieprzem i pieczemy w piekarniku 30 minut.
Kapuste opłukujmy, odcedzamy, kroimy. Boczek kroimy w kostke i obsmażamy na patelni az pusci sie tłuszcz. Dodajmy pokrojone w kostke cebule, szklim, dodajmy kapuste kiszona, podlewamy 500ml rosołu, dodajmy kminek, lisc, pieprz świezo zmielony i gotujemy kapuste ok 15 minut az odparuje płyn. Wyjmujemy blache z miesem i obkładamy go kapusta i pieczemy wszystko razem w piekarniku jeszcze 30 minut w temperaturze 180st. Co jakis czas obracamy mięso i mieszamy kapuste.
Robimy sos: Zagotowujmy pozostała czesc rosołu. Dodajemy śmietane, mieszamy, dodajemy musztarde. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Mieso upieczone kroimy na plastry. Na talerz kładziemy kapuste, na to plaster schabu i polewamy sosem.
Na zimno taki schab z sosem jest jeszcze lepszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 27.05.2012 20:40
Oj zjadłabym Twojego schabika :)
Małgorzata113 25.10.2010 08:00
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak