Sposób przygotowania

Plasterki suchej krakowskiej kroimy na kwadraty o boku ok. 1 cm. Małego pomidora parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z niego skórę. Kroimy w bardzo drobną kostkę (lub nieco większą - według uznania). Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i dwoma szczyptami czarnego pieprzu.
Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz rzucamy suchą krakowską i smażymy. Proponuję smażyć pod przykryciem, gdyż oliwa bardzo mocno pryska na wszystkie strony. Gdy kiełbasa już się dość mocno przyrumieni dodajemy pokrojonego pomidora. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy, aby woda z pomidora nieco odparowała.
Na koniec dodajemy roztrzepane jaja i smażymy do ścięcia.
Podsmażona sucha krakowska powinna przyjemnie chrupać w zębach :)
Najlepiej smakuje ze świeżą bułką lub tostem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !