Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sola na szpinaku w sosie śmietanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sola 500g
bulion warzywny 500ml
natka pietruszki kilka gałązek
koperek kilka gałązek
majeranek łyzka
cebula 1
sól
Liść laurowy suszony Prymat 1
wino białe 100ml
sok z cytryny kilka kropel
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
smietana 18% 100ml
koperek 2 łyżki
mąka
szpinak
olej
tymianek kilka gałązek (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Sola na szpinaku w sosie śmietanowym

Do bulionu warzywnego (ja ugotowałam go na marchewce, pietruszce, selerze, 2 gałązkach selera naciowego, cebuli kilk adni wczęsniej) włożyłam zioła i cebulę, ziarenka pieprzu, liść laurowy. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wszystko przykryłam i gotowałam, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Przecedziłam bulion do rondla (głębokiej patelni), Dodałam wino, sok z cytryny, gałkę po czym ponownie podgrzałam, aż sos zacznie gotowac się. Dodałam śmietanę i koperek. Cały czas mieszając podgrzewałam. Jeśli sos byłby za żadki mozna zagęscic go na wzór chiński mąką kartoflaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Filety soli, osolilam, oprószyłam pieprzem, zapanierowalam w mące i usmażyłam je na gorącym oleju na złoto. Na talerz ywłozyłam liscie szpinaku, na to kopytka polałam wszystko sosem smietanowym, na końcu ułozyłam rybe. Oprószyłam świezo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 01.08.2013 10:51
super pomysł, bardzo lubię takie sosiki z rybką.
wedith1 01.08.2013 10:27
Świetna rybka z aromatycznym sosem :)
bami 23.12.2011 16:00
Apetycznie wygląda ta ryba :)
eli_555 02.12.2010 21:42
Pyszna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak