Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg;
jaja 2 szt.
woda letnia 500 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki 2 kg
ser biały 1 kostka
masło 1 kostka
cebula 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Cebulę siekam drobno a następnie podsmażam ją na oleju na patelni.Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodaję podsmażoną cebulę, ser biały, masło i doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Mieszam. Mi najłatwiej, jako, że masa jest dość gęsta, mieszać widelcem, tak lekko ucierając.Teraz czas na ciasto. Do miski wsypuję mąkę, sól i wlewam wodę (nie wrzącą, lecz letnią). Mieszam, przekładam na blat i zagniatam.
Ciasto powinno być sprężyste.Podsypując mąką wałkuję ciasto na cienkie placki. Następnie szklanką wycinam koła. Zanim zacznę wycinać podsypuję pod ciasto mąką, aby się nie przykleiło, kółka wtedy łatwiej się podnosi z blatu a praca idzie szybciej.
W ogóle z tym podsypywaniem nie należy przesadzać, ciasto nie może być suche, musi być jędrne, a jak będzie za suche to potem trudniej będzie się sklejać pierożki. Więc wszystko z umiarem Na każde koło kładę farsz, ja raczej kładę go sporo.Gotowe pierogi. Teraz zagotowuję wodę z łyżeczką soli i jak będzie wrząca to partiami wrzucam pierogi. Gotuję kilka minut od ponownego zawrzenia wody.Podawać z masełkiem skwarkami jak kto lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiertlo102
wiertlo102 26.11.2010 08:52
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak