Sposób przygotowania

Cebulę siekam drobno a następnie podsmażam ją na oleju na patelni.Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodaję podsmażoną cebulę, ser biały, masło i doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Mieszam. Mi najłatwiej, jako, że masa jest dość gęsta, mieszać widelcem, tak lekko ucierając.Teraz czas na ciasto. Do miski wsypuję mąkę, sól i wlewam wodę (nie wrzącą, lecz letnią). Mieszam, przekładam na blat i zagniatam.
Ciasto powinno być sprężyste.Podsypując mąką wałkuję ciasto na cienkie placki. Następnie szklanką wycinam koła. Zanim zacznę wycinać podsypuję pod ciasto mąką, aby się nie przykleiło, kółka wtedy łatwiej się podnosi z blatu a praca idzie szybciej.
W ogóle z tym podsypywaniem nie należy przesadzać, ciasto nie może być suche, musi być jędrne, a jak będzie za suche to potem trudniej będzie się sklejać pierożki. Więc wszystko z umiarem Na każde koło kładę farsz, ja raczej kładę go sporo.Gotowe pierogi. Teraz zagotowuję wodę z łyżeczką soli i jak będzie wrząca to partiami wrzucam pierogi. Gotuję kilka minut od ponownego zawrzenia wody.Podawać z masełkiem skwarkami jak kto lubi.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !