Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbatniki migdałowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 4
cukru 150g
migdałów 150g
mąki pszennej 20g
mąki kukurydzianej 20g
mała torebka cukru waniliowego
szczypta startej skórki cytryn
kawy rozpuszcxzalnej 1łyżeczka
masła 65g
margaryny 50g
czekolady 200g
cukru pudru 50g
wody 6łyżek stołowych

Przepis i sposób przygotowania na: Herbatniki migdałowe

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier kryształ. Orzechy mielimy w młynku-dodajemy je do ubitej piany i stopniowo mieszamy. Wsypujemy mąkę kukurydzianą i cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rozpuszczoną w małej ilości wody kawę oraz olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blachę małymi porcjami wykładamy niewielkie porcje ciasta. Wstawiamy blachę do piekarnika na ok. 15min. Po upieczeniu zdejmij ciasteczka z blachy i ułóż na papierowym ręczniku kuchennym. Kiedy ostygną smarujemy glazurą. Przygotowujemy glazurę w taki sposób: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej cukier puder, wodę i stale mieszając, gotujemy aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Polewą smarujemy wszystkie ciastka i odstawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 28.11.2010 15:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak