Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6
mąka przenna ok 2 szklanek
jajko 2
sól 1 łyzeczka
olej 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Tak przygotowana masę studzimy.
2. Po wystudzeniu do masy dodajemy 2 jajka, i mąkę pszenne. Ilość może nieco różnić się od podanej przeze mnie w składnikach, w zależności od wielkości ziemniaków. W każdym razie masa ziemniaczana powinna być dość pulchna, ale nie może przyklejać sie do rąk.
3. Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałeczek i kroimy ukośnie (\\). kopytka powinny mieć długosć ok 2 cm.
4. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie (od momentu wypłynięcia jeszcze ok 3 min) z dodatkiem oleju. Zapobiegnie do sklejaniu sie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak