Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks z makiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
mak 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
skórka pomarańczowa 1-2 garście
dżem morelowy 100 g
masło 100 g
maślanka 80 ml

Przepis i sposób przygotowania na: keks z makiem

Mąkę wraz z proszkiem przesiać do dużej miski dodać do niej cukier, mak oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać. Masło roztopić w garnuszku a następnie dodać dżem. Po ostudzeniu dodać do mąki. Wlać też do niej maślankę. Wszystko razem wymieszać ciasto nie musi być gładkie. Piec w keksówce ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak