Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto aksamitne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 40 dkg
bulion 1,25 litra
cebula 1 sztuka
masło 2-3 łyżki
parmezan starty 5 dkg
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 18 proc 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto aksamitne

Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż.
Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty.
Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki) i gotujemy
aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem.
Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 20.10.2011 19:07
bardzo smaczne, choć dawno nie jadłam
Iwona51
Iwona51 27.12.2010 16:10
smaczne
Joanna108
Joanna108 09.10.2010 08:19
Fajny sposób na risotto. Dawno go nie jadłam, ale przepis zachęcił mnie do tego, by je przygotować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak