Sposób przygotowania

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Awokado obieramy i miksujemy w blenderze lub ugniatamy widelcem na papkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Listek alg kroimy na pół (zdjęcie). Na 2/3 listka rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu „wałeczek” pasty z awokado. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty od strony ryżu i dociskając palcami awokado i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lulus20

    ubustwiam sushi :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wyszło przepięknie :)
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    ale kusi !
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Często serwujesz takie nowości czy tylko na specjalne okazje ?
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    lubię robić razem siostrą, a potem wszystko zjadamy :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    mm smaczne to

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !