Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomba piernikowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
łyżka masła
cukier 3/4 szkl
miód 1/2 szkl
SZKLANKA MLEKA
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
NA BEZĘ:
białko 2 szt
cukier puder 5 dag
szczypta mąki ziemniaczane
szczczypta soli
konfitury wiśniowe 1 łyżka
wiśnie kandyzowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bomba piernikowa

Jajka utrzeć z cukrem i przyprawa, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć pozostałe składniki ciasta, Wyrobić. Wlać do formy o kształcie babki (bez komina) , natłuszczonej i posypanej bułką tarta, piec 50 min w temp 180 st.
Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodając cukier, ąż piana będzie lśniąca.
Wystudziną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. i nakryć blachą w ten sposób, by nie dotykała ciasta. Piec ok. 15 min (beza powinna być krucha i lekko przyrumieniona). Udekorować babkę kandyzowanymi wiśniami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 08.06.2012 09:11
pycha
marcin36 18.12.2011 18:05
fajne
piekarz29 16.12.2011 17:48
smaczna
Justyna70 28.11.2010 07:28
świetna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak