Sposób przygotowania

Marynata:.
½ łyżki oliwy z oliwek.
½ łyżeczki octu winnego jabłkowego.
½ łyżeczki zmielonych ziaren białej gorczycy.
½ łyżeczki żółtej mieszanki przyprawowej curry.
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu.
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia.

Z podanych składników przygotować marynatę. Każdą (pojedynczą) z piersi kurczaka podzielić na 3 części. Włożyć do miski, wlać marynatę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Kapustę kiszoną, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Na patelnię wlać oliwę, obsmażyć na ostrym ogniu pierś (po 3 minuty z każdej strony), mięso wyjąć, wsypać cebulę, smażyć przez 4 minuty, dodać pieczarki i smażyć prze kolejne 5 minut. Dorzucić kapustę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i dusić przez 30 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć 1/2 duszonej kapusty. Kawałki piersi posmarować z 1 strony koncentratem pomidorowym (ok. ½ łyżeczki koncentratu zachować). Na kapuście ułożyć mięso (posmarowaną stroną do góry). Następnie wyłożyć kolejną 1/2 kapusty, Pozostały koncentrat rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody i polać tym wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z solą, wyłożyć na górę, wyrównać powierzchnię. Zapiekać 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika w temp. 180 stopni, następnie przenieść naczynie na górny poziom piekarnika (najwyżej, jak się da) i piec kolejne 10 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !