Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy na kotlety (jeśli wyjdą duże, to każdy kroimy jeszcze na pół). Każdy kotlet mocno rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy mocno solą i pieprzem. Cebulę kroimy w krążki. Gotowe kotlety przesmażamy chwilę z jednej i z drugiej strony, a następnie przekładamy je do garnka. Każdą warstwę bitek opruszamy mąką i układamy na mięsie krążki cebuli. Na cebuli kładziemy kolejną warstwę bitek itd. Całość zalewamy wodą tak, aby przykryła górną warstwę. Dusimy 1 godzinę pod przykryciem, a następnie około ½ godziny bez, żeby sos się nieco zredukował.
Bitki powinny rozpadać się pod widelcem. Jeśli są twarde trzeba dłużej gotować.
Ja zawsze przygotowuję bitki dzień wcześniej i na drugi dzień jeszcze pół godziny podduszam przed podaniem.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    proste a jakie smaczne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    jutro u mnie na obiad bitki zrobione według tego przepisu
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bitki są super ale dla mnie kasza i buraczki
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    jak ja kocham bitki, dobrze że mój mąż nie jada, więcej jest dla mnie hahahah

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !