Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut cytrusowy :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

halibut 2 dzwonka
cytryna 1 sztuka
pomarańcz 1 sztuka
cukier brzozowy Ksilitol lub zwykły ) 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
olej z pestek winogron 1 do smażenia
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
trawa cytrynowa 3 (marynowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut cytrusowy :

W dzwonkach halibuta zrobić przy kręgosłupie delikatne nacięcia tak by dało się w nich umieścić kawałek trawy cytrynowej. Rybę posolić , posypać pieprzem .Ułożyć w zamykanym pojemniczku . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z sokiem pomarańczy, szczypta ksylitolu i 2 łyżkami oleju. Zostawić w zalewie 30 minut ( obrócić w tym czasie 4 razy ) . Wyjąć z zalewy. Odsączyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej ( sporo tak by ryba smażyła się dobrze zanurzona ) , włożyć 1 kawałek trawy cytrynowej . Smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia . W ostatnim momencie smażenia dołożyć masło. Kiedy masło się ,, spieni „ można rybę podawać.

Używam Ksylitol ( cukier brzozowy ) – ze względu na cukrzycę Mamy – jest zdrowszy niż cukier zwykły czy słodzik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 19.07.2012 21:40
super
Adamorek 27.07.2011 11:17
super
pioge7 12.05.2011 19:47
ekstra
Smakosz6 21.04.2011 14:13
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
agnieszka214 21.04.2011 09:38
mniam
Justyna Jussstiii 10.04.2011 09:38
super
cukiereczek 09.03.2011 17:16
prosty przepis smaczna rybka
mirosława4 21.02.2011 21:16
pyszna rybka
Marzena40 17.02.2011 15:37
pewnie bardzo dobre
bami 18.01.2011 14:24
przepis warty wypróbowania! :)
Neetka90 10.01.2011 14:35
spróbuję
Henryka2 16.12.2010 21:48
Sympaatyczna rybka!
MAR3STA 02.11.2010 16:52
wygląda zachęcająco)
Jolanta40 19.10.2010 08:55
pycha rybka
aniolek2 13.10.2010 11:17
wypróbuję:)super przepis:)
bogumiła3 16.09.2010 15:58
super
eli_555 08.07.2010 23:58
Lubię takie eksperymenty.
noculos 15.06.2010 12:44
Uwielbiam halibuta, przyrządzam go w podobny sposób, ale musze wypróbować również ten.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak