Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 20 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
masło 20 g
ziemniaki 600 g
jabłka 3
smietana kremowa 200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółtko jajek 2
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Pieczarki kroimy i dusimy z pokrojoną dymką z dodatkiem 5g masła, soli i pieprzu ziołowego. Śmietanę mieszamy z żółtkami oraz gałką muszkatołową Prymat. Ziemniaki kroimy w plasterki. Połowę plasterków układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy przyprawą do ziemniaków i kładziemy na to warstwę pieczarek oraz jabłka pokrojone w cienkie plasterki. Przykrywamy to drugą warstwą plasterków ziemniaka, posypujemy przyprawą do ziemniaków i polewamy jajeczno-śmietanowym sosem. Zapiekamy w temp. 200°C przez ok 1h. Pod końcem pieczenia można posypać serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 11.05.2012 11:43
Pycha, lubię takie smaki :)
kuklik 29.02.2012 09:27
fajne
kuklik 29.02.2012 09:27
fajne
BernadettaP 14.11.2011 11:14
Już po przeczytaniu listy składników cieknie mi ślinka...
Katarzyna156 15.01.2011 23:42
podoba mi się :)
Mysiunia 11.11.2010 09:06
fajna zapiekanka:)
hastalavista 11.11.2010 00:22
uwielbiam zapiekanki, ale z jabłkami jeszcze nigdy nie jadłam- zapowiada się ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak