Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja zapiekane po wiejsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4
ugotowanych ziemniaków 8-10
mleko 1/2 szklanki
drobno pokrojonego chudego
boczku 2 łyżki
oliwy 2 łyzki
szklanka śmietany
wiórki zamrożonego masła
zielenine
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja zapiekane po wiejsku

Gorące ziemniaki ucieramy z mlekiem na puszce puree . Na oliwie podsmażamy boczek , gdy się lekko zrumieni , dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem , często mieszając , aż się zeszkli . Łączymy z utartymi ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Masę wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy powierzchnie, za pomocą łyżki robimy 4 wgłębienia , w każde wbijamy po jajku, posypujemy przyprawami, zalewamy lekko spieniona śmietaną . Na wierzch rzucamy wiórki mrożonego masła i od razu wstawiamy na 10-12 min do nagrzanego piekarnika. Danie jest gotowe, gdy masło i śmietana lekko się zrumienią. Podajemy z dodatkiem sałatki z pomidorów i cebuli lub ze świeżych ogórków.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 21.03.2013 15:40
Bardzo dobre
Kate131 23.03.2011 09:01
super
stokrotka 22.01.2011 23:32
FAJNE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak