Przepis i sposób przygotowania na: Empanady z bananem i czekoladą
SPOSÓB WYKONANIA: Układać po jednym płaty ciasta przed sobą i smarować olejem lub masłem. Banana obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać czekoladę, znowu wymieszać. Umieścić parę łyżeczek nadzienia bananowo-czekoladowego na rogu płata ciasta, następnie założyć róg, aby powstał trójkąt i zamknąć w nim nadzienie. Dalej zawijać, tworząc trójkąty, aż cały płat ciasta będzie zużyty. Oprószyć trójkąty cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na blasze, powtórzyć czynności z pozostałym ciastem i nadzieniem. Piec w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 190 stopni C, około 15 minut, aż ciastka się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące.