Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: ok. 8 płatów ciasta filo lub francuskiego, przekrojonych wzdłuż na połowy, roztopione masło lub olej roślinny do smarowania, 2 dojrzałe słodkie banany, 1 - 2 łyżeczki cukru, sok z 1/4 cytryny, 175 - 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki, cukier puder i mielony cynamon, do posypania.

SPOSÓB WYKONANIA: Układać po jednym płaty ciasta przed sobą i smarować olejem lub masłem. Banana obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać czekoladę, znowu wymieszać. Umieścić parę łyżeczek nadzienia bananowo-czekoladowego na rogu płata ciasta, następnie założyć róg, aby powstał trójkąt i zamknąć w nim nadzienie. Dalej zawijać, tworząc trójkąty, aż cały płat ciasta będzie zużyty. Oprószyć trójkąty cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na blasze, powtórzyć czynności z pozostałym ciastem i nadzieniem. Piec w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 190 stopni C, około 15 minut, aż ciastka się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super koniecznie muszę wykorzystać ten przepis bo uwielbiam ciasto francuskie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    apetycznie wygląda i smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !