Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż
szpinak
mozzarella

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem

SKŁADNIKI: 6 szklanek ugotowanego ryżu, pół szklanki startej mozzarelli, 25 dag mielonej wieprzowiny, 2 łyżki oleju, 2 szklanki posiekanego szpinaku, 1 łyżeczka posiekanej bazylii, 1 łyżka pasty pomidorowej, 1 mała posiekana cebula, 1 posiekana zielona papryka, szczypta czarnego pieprzu, szczypta oregano, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, półtorej szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego, sól.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać mięso z cebulą, bazylią, oregano, papryką, pieprzem i solą. Rozgrzać łyżkę oleju. Dodać mięso. Podsmażyć. Dodać 2 łyżki wody i pastę pomidorową. Dusić na średnim ogniu do odparowania płynu. Doprawić solą. Rozgrzać masło. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli wlewać połowę mleka aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić sos solą i dodać ser. Sos powinien mieć konsystencję kremową. W pozostałym mleku ugotować szpinak. Doprawić solą. Szpinak wymieszać z połową ryżu i sosu serowego. W naczyniu do zapiekania wyłożyć resztę ryżu, a na nim ułożyć masę mięsną. Przykryć masą szpinakową. Piec 10 minut. Zapiekankę podawać polaną resztą sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak