Przepis i sposób przygotowania na: migdałowe ciasto bez pieczenia
Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić ( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta:
Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy- masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka słodzonego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi