Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sztuczny marcepan do zdobienia tortów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
olejek migdałowy 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: sztuczny marcepan do zdobienia tortów

Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
w połowie dodawania cukru marcepan zrobi się rzadki, nalezy nadal dodawac cukier az zrobi sie plastyczny
Gotowy marcepan przełożyć do słoika lub worka i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak