Sposób przygotowania

zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut, postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,wsypać glukozę,
Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.uważać ,żeby papka się nie zagotowała! Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa.Lekko ostudzić mieszankę, wlać olejek migdałowy, połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .Jeśli jednak uznasz ,że masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Planty .
Gotową masę wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .Wałkować na grubość 3mm.
Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek, przenieść na tort , dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    marchewka

    muszę w końcu wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !