Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masa cukrowa do dekorowania tortów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ok. 80 dag cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
10 dag glukozy ( w proszku)
70 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,
olejek migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: masa cukrowa do dekorowania tortów

zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut, postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,wsypać glukozę,
Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.uważać ,żeby papka się nie zagotowała! Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa.Lekko ostudzić mieszankę, wlać olejek migdałowy, połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .Jeśli jednak uznasz ,że masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Planty .
Gotową masę wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .Wałkować na grubość 3mm.
Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek, przenieść na tort , dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marchewka 22.03.2011 00:17
muszę w końcu wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak