Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z miodową skórką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia kurczaka 8 szt.
migdały 100 gram
suszone śliwki 100 gram
łyżeczka cynamonu 1
łyżeczka curry 1
½ szklanki miodu 1/3
szklanka wody 1
łyżki sezamu 2
plasterki cytryny 6 szt.
sól
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z miodową skórką

Umyte i osuszone mięso posól. W rondlu lub na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka, dodaj pokrojoną czerwoną cebulę, smaż 2-3 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tłuszcz w rondlu wsyp cynamon, curry i imbir. Smaż przez pół minuty, wlej miód wymieszany z wodą, wrzuć migdały i śliwki. Polej mięso, dodaj cytrynę, przykryj naczynie z folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 10.09.2011 17:56
super, ślinka mi cieknie;)
traktorek 15.11.2010 18:00
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak