Sposób przygotowania

Golonki oczyścić z resztek włosia (najlepiej opalić nad płomieniem), umyć, wykrajać pieczęcie i natrzeć czosnkiem. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godz. dodać oczyszczone i umyte warzywa, cebulę, listki laurowe, pieprz i estragon. Ugotować do miękkości (warzywa wykorzystać do sałatki, na wywarze przyrządzić barszcz, żurek lub zupę ogórkową). Miękkie golonki przekrajać wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami lub puree z grochu oraz z sałatką z ogórków kwaszonych. Koniecznym dodatkiem do gotowanej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę można również podawać z zimnym sosem chrzanowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !