Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec drożdżowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dkg
mleko 1 szkl
drożdże 5 dkg
żółtko jajek 5 szt
cukier 15 dkg
margaryna 15 dkg
masa makowa
mak 0,5 kg
cukier 30 dkg
masło 5 dkg
miód 3 łyżki
białko 4 szt
olejek migdałowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec drożdżowy

Ciasto drożdżowe;
zrobić rozczyn z 0,5 szkl mleka,drożdży,łyżki mąki i2 łyżek cukru.
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ,rozczyn,resztę mleka i wyrobić ciasto.Odłożyć do wyrośnięcia.
Masa makowa;
mak spażyć i zmielić,dodać cukry,roztopione masło,miód,olejek migdałowy i na końcu dodać pianę z białek.
Ciasto rozwałkować i posmarować masą makową i zwinąć.Zostawić do wyrośnięcia i przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.Piec około 1 h w 160 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 04.11.2013 08:20
pyszne ciasto
barbara11561 21.07.2013 22:31
pyszny makowiec
Krystyna32 26.04.2012 09:19
extra
Karmel 26.02.2012 19:53
mniam
Barbara/zuza22_85 24.09.2011 23:41
pycha
jolaxa1 20.06.2011 22:53
super
Edyta38 03.06.2011 13:55
smakowicie wyglada
joanna77 28.03.2011 14:43
makowiec zawsze mam na Święta Bożego Narodzenia
traktorek 22.03.2011 10:22
piękny
matii6 20.12.2010 19:50
może zrobie na święta,,
MAR3STA 28.11.2010 18:27
oj dawno nie jadłam..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak