Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g.
drożdże 6 g.
mleko 1 szkl.
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy
masło 2 łyżki
żółtko jajek 2
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Szklankę mąki dokładnie wymieszać z drożdżami.
Do garnka wlać mleko, podgrzewać tak żeby rozpuścić w nim masło+cukier + cukier waniliowy.
Do pozostałej mąki dodać 2 żółtka, sól i wymieszane wcześniej drożdże z maka.
Wyrobić ciacho.
Odstawić na kaloryfer.
Po ok 1-1,5h rozwałkować i kroić na trójkąty lub kwadraty wypełnić nutella/dżemem.
Blachę wysmarować masłem okładać rogaliki i najlepiej pędzelkiem posmarować z wierzchu jeszcze jednym żółtkiem.
Piec w 180 stopniach ok 20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 21.04.2013 08:41
bardzo lubię rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak