Sposób przygotowania

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę i razem smażymy 2-3 minuty.
Całość odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie gatunki mięs kroimy na kawałki i gotujemy
w niedużej ilości wody.
Do gotującego się mięsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie.
Całość gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, studzimy.
Usuwamy zioła.
W pozostałym wywarze moczymy bułki.
Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mięso, wątróbkę z cebulą, lekko odciśnięte bułki i warzywa.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek wywaru.
Całość przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.
Na powierzchni musi utworzyć się przypieczona skórka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    ciekawy przepis
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    pięknie wygląda! będę musiała wypróbować ten przepis, bo zawsze mi się mażyło zrobienie własnego pasztetu... głosik :-)
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    zawsze mi sie wydawało, że robienie pasztetu jest trudne i zawiłe. Może jednak spróbuję...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    podobny do przepisu mojej mamy, muszę wypróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    rakow2

    smaczny i zdrowy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !