Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paja wiśniowa lub czereśniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400g 400g
margaryna 200g 200g
żółtko jajek 2 szt 40g
cukier puder 120g 120g
śmietana 40g 40g
cukier kryształ 100g 100g
wiśnie 500g 500g

Przepis i sposób przygotowania na: Paja wiśniowa lub czereśniowa

Sporządzić ciasto kruche,ochłodzić.Wiśnie wydrylować.Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na grubość ok.1.5 cm Jednym plackiem wyłożyć okrągłą niską formę tak,aby przykryć jej boki. Na cieście położyć owoce posypać je cukrem,przykryć drugim plackiem i połączyć ich brzegi.Z resztek ciasta wyciąć ozdobne kwiatki,nasmarować je białkiem i przylepić dekorując palę.Piec ok.40 minut w średnio gorącym piekarniku w 160 st.Gorące ciasto posypać na wierzchu cukrem.Podawać na gorąco lub zimno z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak