Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 30 dkg
por 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej 3 łyżki
kostka rosołowa 0,5 sztuki
kotlety schabowe 1 szt.
ser gouda 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe

Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce(zostawić 3 sztuki) i przesmażyć na 1 łyżce oleju, aż odparuje woda, popieprzyć, dodać bułkę tartą i wymieszać. Żółty ser pokroić na 6 słupków. Schab dokładnie rozbić na cienkie kotlety, rozłożyć je na dużej desce, posolić, popieprzyć, posypać suszonym majerankiem, posmarować cienko musztardą, na każdym układać cienką warstwę pieczarek, słupek sera i zawijać w rulon. Zrolowanego kotleta obwiązać białą nitką i obtoczyć w mące. Tak przygotowane roladki obsmażyć na pozostałych 2 łyżkach oleju. Obsmażone rulony ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem (1/2 kostki rosołowej rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody), posypać pieczarkami pokrojonymi w plasterki i delikatnie obsmażonymi, porem pokrojonym w półplasterki, uprzednio sparzonym wrzątkiem (pokrojonego pora zalewam wrzątkiem na ok. 3-4 minut, po czym odcedzam i przelewam zimną wodą) i paseczkami papryczki chili.Na wierzchu ułożyć gałązki majeranku. Przykryć pokrywą do naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190oC i piec około 30 minut. Nakłuć mięso np. patyczkiem do szaszłyków, jeśli wypływający płyn jest przezroczysty danie jest gotowe. Podawać z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 01.01.2012 16:08
super
Seba 23.11.2011 11:06
smaczne
IKrakowianka 25.09.2011 08:15
pyszne,uwielbiam takie
Izabela/bella81 06.02.2011 17:51
brzmi i wygląda apetycznie
Iwona51
Iwona51 27.12.2010 16:03
lubię takie obiadki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak