Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na spodzie drożdżowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 gram
cukier 150 gram
mąka 250 gram
mleko 1/8 l
masło 100 gram
twaróg 500 gram
jaja 3 szt
budyń waniliowy
skórka cytrynowa
rodzynki 60 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na spodzie drożdżowym

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru,odrobiną maki,letnim mlekiem. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić. Twaróg wymieszać z jajkami,budyniem w proszku, łyżeczką skórki cytrynowej,szczyptą soli, 150 g cukru i 60 g masła.Dodać opłukane rodzynki. Z rozczynu,reszty mąki,40 g masła,szczypty soli,wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy. Formę tortową o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i ułożyć na niej ciasto. Na wierzchu rozprowadzić warstwę masy twarogowej. Sernik przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku,po 10 minutach zmniejszyć temperaturę. Piec jeszcze przez około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak