Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe kule

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
cukier 250 gram
miód 400 gram
jaja 4 szt
kakao 50 gram
migdały 125 gram
kardamon
ziele angielskie
cynamon Prymat
rum
mąka 500 gram
proszek do pieczenia 15 gram
skórka z cytryny kandyzowana
skórka z pomarańczy kandyzowan
masa marcepanowa 200 gram
gorzka czekolada 300 gram
tłuszcz 40 (kokosowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe kule

Masło,cukier i miód podgrzać,aż cukier się rozpuści,po czym odstawić do schłodzenia i często mieszać. jajka ubić na pianę. Do piany z jajek dodać przesiane kakao, szczyptę ziela angielskiego,kardamonu,łyżeczkę cynamonu i 6 łyżek rumu,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Do ciasta stopniowo dodawać masę z miodu. Blachę posmarować tłuszczem,ustawić na niej foremki,napełnić je do połowy ciastem,dodać nadzienie i dopełnić ciastem. Piec na środkowym poziomie piekarnika,jeszcze ciepłe wyjąć z foremek.Po ostudzeniu polać polewą z czekolady i tłuszczu kokosowego.

Nadzienie :
Wymieszać rodzynki,posiekane kandyzowane skórki z cytryny i pomarańczy,masę marcepanową i dżem ananasowy.

Polewa:
Gorzką czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z tłuszczem kokosowym i polewać ciastka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycia9 22.02.2013 20:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak