Sposób przygotowania

Udka umyć, włożyć do garnka. Wlać półtora litra osolonej wody i trzy łyżki octu. Dodać dwa listki laurowe, trzy goździki i ziarenka pieprzu. Zagotować. Cebulę i marchewkę obrać. Do garnka z mięsem wrzucić jedną cebulę i marchewkę. Dusić półtorej godziny na średnim ogniu. Udka wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać ze skórki. Mięso oddzielić od kości i pokroić na duże kawałki. Zebrać tłuszcz z wierzchu i przecedzić wywar przez sito. Trzy szklanki wywaru zagotować z resztą octu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, żeby napęczniała. Pozostałą marchewkę i cebulę pokroić w plasterki, przełożyć do wywaru, dodać resztę przypraw, gotować 5 minut. DO żelatyny wlać trochę wywaru, wymieszać i wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć w to mięso, wymieszać i wylać na głęboki półmisek. Pozostawić w chłodnym miejscu aż zgęstnieje.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Nigdy nie jadałam gęsi... :))
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    nie jadłam jeszcze takiej potrawy
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !