Sposób przygotowania

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry (3-5 mm) Można wstępnie podgotować przez 10 minut w wodzie z wegetą lub sosem sojowym aby krócej się rozpiekały. Przełożyć do brytwanny do pieczenia albo żaroodpornego naczynia, posolić, wymieszać z łyżką oleju. Przykryć i zapiekać w nagrzanym do 180 - 200 stopni piekarniku około 30-40 minut (aż ziemniaki zrobią się prawie miękkie).
W tym czasie pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju cebulę. Dodać do niej oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, resztę oleju, chwilę smażyć.
Posolić i popieprzyć, odparować na sporym ogniu płyn, ciągle mieszając.
Grzyby z cebulą rozłożyć równomiernie na warstwie ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem solą, odrobiną pieprzu i pietruszką. Wierzch posypać startym grubo serem i posypać delikatnie ostrą papryką. Przykryć i zapiekać jeszcze 10-15 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !