Sposób przygotowania

Udało mi się kupić świeże okonie ( słodkowodne )- poczułam się jak na spływie kajakowym nad jeziorem.
Oczyszczone okonie polać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju , posolić , popieprzyć i zostawić na 2 godziny.
Utrzeć 2 łyżki masła z natką pietruszki , skórką cytrynową , bułką tartą i przyprawami .Podzielić masę na pół i nałożyć w okonie. Spiąć wykałaczkami ryby tak by nadzienie nie wypływało w trakcie smażenia .
Oprószyć ryby mąką .
Rozgrzać na patelni olej z 2 łyżkami masła ( sporo tak by okonie były w nim zanurzone do połowy ). Smażyć ryby na rumiano przewracając w trakcie smażenia kilka razy . Mają być rumiane i chrupiące .
Podawać z ziemniaczkami z wody i surówką z kiszonej kapusty lub zwyczajnie z pieczywem jako danie kolacyjne .
Dodatkowo koło ryby podać kawałek cytryny by można było skropić rybę już na talerzu -bo nic nie podnosi tak smaku ryb jak właśnie cytryna .
Ja nie usuwam wykałaczek przed podaniem by nie uszkodzić ryb ale jeśli komuś przeszkadzają to może je wyciągnąć ostrożnie przed podaniem na stół.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    smaczne fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    wieki całe nie jadłam okoni...nie mam żadnego zaprzyjaźnionego wędkarza a w sklepie też już dawno ich nie widziałam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    pyszna rybka
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Za samą dekorację 5+ się należy nie mówiąc o smaku:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Pięknie podane :) Chętnie bym zjadła.
  • 1
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !