Sposób przygotowania

Z przesianej mąki, jaj i cukru zagnieść ciasto jak na kluski bez wody, posolić, dokładnie wyrobić. Wyrabiać na stolnicy małe cienki obarzanki o średnicy 6-7cm, wrzucać partiami do szerokiego płaskiego rondla na wrzącą lekko osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną na powierzchnie wody, wyjmować łyżka cedzakową, układać na blasze oprószonej mąką. Piec 10min w średnio nagrzanym piekarniku* na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu jeszcze gorące posmarować osłodzoną wodą lub rozmąconym białkiem. Do ciasta można dodać trochę proszku do pieczenia**.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Nigdy nie robiłam takich obwarzanków :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena/Madija

    przepis do wypróbowania:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    do wypróbowania
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nigdy nie jadłam takich domowych obwarzanek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !