Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

obwarzanki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
jaja 3-4 szt
cukier 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: obwarzanki

Z przesianej mąki, jaj i cukru zagnieść ciasto jak na kluski bez wody, posolić, dokładnie wyrobić. Wyrabiać na stolnicy małe cienki obarzanki o średnicy 6-7cm, wrzucać partiami do szerokiego płaskiego rondla na wrzącą lekko osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną na powierzchnie wody, wyjmować łyżka cedzakową, układać na blasze oprószonej mąką. Piec 10min w średnio nagrzanym piekarniku* na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu jeszcze gorące posmarować osłodzoną wodą lub rozmąconym białkiem. Do ciasta można dodać trochę proszku do pieczenia**.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 20.05.2012 19:46
nigdy nie jadłam takich domowych obwarzanek
Krzysztof42 02.03.2011 14:43
do wypróbowania
Magdalena/Madija 09.09.2010 13:40
przepis do wypróbowania:)
Iwusia 02.06.2010 16:39
Nigdy nie robiłam takich obwarzanków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak