Sposób przygotowania

1. W 1 szklance zimnego mleka rozpuścić obie mąki i dobrze wymieszać. 2 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zacznie się gotować wlewać powoli zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami i mieszać ciągle aż masa zgęstnieje - zrobi się budyń.

2. Odstawić budyń do ostygnięcia.

3. Międzyczasie na patelnię wlać olejek migdałowy i na małym ogniu podpiec na nim 1 paczkę wiórków kokosowych.

4. Do wystudzonego budyniu dodawać małymi cząstkami 1 kostkę masła (proszę wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde) i miksować mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy na samym końcu dodajemy podpieczone wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.

5. Na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce układamy krakersy, na nie wykładamy przygotowaną masę dość cieńko (mniej więcej na grubość ok. 0,5 - 1 cm), potem znowu kładziemy warstwę krakersów lekko je dociskając do masy, i na krakersach rozsmarowujemy pozostałą masę. Na sam wierzch masy sypiemy wiórki kokosowe z drugiej paczki (te nie podpieczone) w ilości mniej więcej pół paczki.

6. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Szczerze mówiąc im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsze. Ja przygotowuję je na 2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy krakersy są jużmięciutkie. Smacznego ! :)

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Klaudia007

    Świetny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Patrycja40

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Alicja34

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Mam przepis, choć nieco inny, ale uwielbiam takie kokosowe smaki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Przepis wart wypróbowania
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    super!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel007

    pyszne,zjadłbym.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel007

    pyszne,zjadłbym.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    super sprawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Fajny przepis, pycha.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dzastmi

    uwielbiam rafaelo wiec mosze wyprobowac ten przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    wygląda apetycznie
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    słodkie
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    ciekawy przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    ajres

    dobre
  • 3
    original
    Opublikowano

    ajres

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ja nie przepadam
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    smakowite
  • 0
    original
    Opublikowano

    rakow2

    lubię kokos
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !