Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello (bez pieczenia)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

paczka krakersów 1
szklanki cukru 0,5
opakowanie cukru waniliowego 1
szklanki mleka 2
łyzki mąki ziemnaiczanej 2
łyzki mąki pszennej 1,5
wiórków kokosowych 2 paczki po 100 g
kostka masła 1
blaszka do pieczenia 24x28 cm
olejek migdałowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello (bez pieczenia)

1. W 1 szklance zimnego mleka rozpuścić obie mąki i dobrze wymieszać. 2 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zacznie się gotować wlewać powoli zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami i mieszać ciągle aż masa zgęstnieje - zrobi się budyń.

2. Odstawić budyń do ostygnięcia.

3. Międzyczasie na patelnię wlać olejek migdałowy i na małym ogniu podpiec na nim 1 paczkę wiórków kokosowych.

4. Do wystudzonego budyniu dodawać małymi cząstkami 1 kostkę masła (proszę wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde) i miksować mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy na samym końcu dodajemy podpieczone wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.

5. Na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce układamy krakersy, na nie wykładamy przygotowaną masę dość cieńko (mniej więcej na grubość ok. 0,5 - 1 cm), potem znowu kładziemy warstwę krakersów lekko je dociskając do masy, i na krakersach rozsmarowujemy pozostałą masę. Na sam wierzch masy sypiemy wiórki kokosowe z drugiej paczki (te nie podpieczone) w ilości mniej więcej pół paczki.

6. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Szczerze mówiąc im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsze. Ja przygotowuję je na 2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy krakersy są jużmięciutkie. Smacznego ! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 26.02.2012 23:31
pyszne
ajres 26.02.2012 23:31
pyszne
rakow2
rakow2 31.12.2011 19:43
lubię kokos
Magda60 03.11.2011 22:36
smakowite
ajres 20.06.2011 22:09
super
ajres 20.06.2011 22:09
super
ajres 20.06.2011 22:09
super
Adamorek 30.05.2011 10:54
ja nie przepadam
ajres 11.05.2011 22:25
dobre
ajres 11.05.2011 22:24
dobre
izapozdro 17.03.2011 21:24
ciekawy przepis
Krzysztof42 02.03.2011 14:42
słodkie
Neetka90 29.01.2011 17:42
wygląda apetycznie
Dzastmi 30.12.2010 15:32
uwielbiam rafaelo wiec mosze wyprobowac ten przepis
Tahitha 30.12.2010 05:42
Fajny przepis, pycha.
pigila
pigila 07.12.2010 21:43
pyszotka
wiktor188 02.10.2010 09:03
super sprawa
pawel007 28.07.2010 15:58
pyszne,zjadłbym.
pawel007 28.07.2010 15:58
pyszne,zjadłbym.
Beata73 27.07.2010 19:25
super!
cukiereczek 27.07.2010 09:28
Przepis wart wypróbowania
elwal
elwal 25.07.2010 10:26
Mam przepis, choć nieco inny, ale uwielbiam takie kokosowe smaki :)
Alicja34 23.07.2010 16:34
pychotka
Patrycja40 16.07.2010 09:13
ciekawe
Klaudia007 12.07.2010 08:48
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak