Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donaty

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 i 1/33 szklanki
masło 2 łyzki
cukier 2/3 szklanki
jajko 2
mąka 5 szklanek
sól łyzeczka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Donaty

Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blacie posypanym mąką. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu. Rozgrzac oelj w głecokim garnku
i smażyc partiami paczki azbedą rumiane. Kazdy pączek polac lukrem cytrynowym i ozdobic wg gustu. Lukier z połaczenia soku z cytryny i cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 03.07.2011 07:42
Megaapetyczne
Koper 02.02.2011 11:35
bardzo fajne
bernika 22.10.2010 09:07
oczywiscie powinno byc 1 i 1/3 szklanki a nie 1 i 1/33. sorki za literówke.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak